SPECULAAS
INGREDIËNTEN
250 g bloem, 250 g donkerbruine suiker, 2.5 g speculaaskruiden (= mengeling van kaneel, gember en nootmuskaat), 2.5 g natriumbicarbonaat, 2.5 g zout, 100 g ongezouten boter, 1 ei
AAN DE SLAG
- Neem een grote kom, doe er de bloem en de bruine suiker in en roer met een houten lepel goed door elkaar zodat je een ‘bruine bloem’ krijgt.
- Voeg er dan het bicarbonaat, het zout en de speculaaskruiden aan toe en roer verder om.
- Voeg er dan het ei bij en de klont boter en roer of kneed met de hand tot een grote bol koekjesdeeg.
- Als alles goed is afgewogen zal er na goed kneden geen deeg meer aan je handen plakken.
- Rol met een deegrol het speculaasdeeg uit tot de gewenste dikte.
- Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 15 minuten.
- De speculaas is nog “zacht” als hij uit de oven komt, hij wordt pas hard tijdens het drogen.
- Smakelijk!
SPECULAASCRÈME!
Verkruimel de kandijkoeken.
- Hou 1 kopje melk apart en breng de rest aan de kook.
- Roer de koekkruimels en de suiker erdoor en blijf roeren.
- Breek het puddingpoeder in de koude melk.
- Neem de pan van het vuur en giet, onder voortdurend roeren, het kopje puddingmelk erdoor.
- Laat nog 1min doorkoken.
- Vul de schaaltjes en laat afkoelen.
- Serveer koud.
PAVLOVA MET AARDBEIEN
Pavlova is een traditioneel dessert uit Australië. Het zou genoemd zijn naar een beroemde Russische ballerina. Magdaline legt uit hoe ze haar pavlova maakte. Je hoeft trouwens geen aardbeien te gebruiken. Alle exotisch fruit past perfect.
Ingrediënten
• 4 eiwitten
• zout
• 335 g fijne witte suiker
• 1 eetl. maïzena
• 1 theel. vanille-extract
• 1 theel. azijn
• 3 dl slagroom, opgeklopt,
• 250 g aardbeien, in plakjes
• 1 eetl. fijne witte suiker (indien gewenst)
Bereidingswijze
1.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
2.
Klop in een middelgrote kom de eiwitten tot stijve pieken. Klop er telkens een derde van de suiker door, tot u een stijf en glanzend meringuemengsel hebt. Strooi er de maïzena over. Schep het vanille-extract en de azijn er losjes door.
3.
Vorm van het meringuemengsel een cirkel van 20 cm doorsnee op het bakpapier. Laat deze onderin de oven in circa 1 uur en 15 minuten uitdrogen. Schakel de oven uit en laat hem verder uitdrogen in de oven.
4.
Verwijder vlak voor het serveren het bakpapier en leg de meringuebodem op een grote schaal. Schep de room erop en schep hierop de aardbeien. Strooi er indien gewenst op het laatst nog wat suiker over.
SMAKELIJK!
EEN HEERLIJKE APPELCRUMBLE!
Snij de appel in dunne schijfjes.
· Schik ze in een ovenschotel.
· Meng de suiker, kaneel en de bloem.
· Wrijf de suiker en de bloem door de boter tot een kruimeldeeg.
· Strooi het mengsel over de appeltjes.
· Bak gaar in een oven van 175°C.
DAAR WORD JE STERK VAN: POPEYES MACARONI
POPEYES MACARONI (4 personen)
- Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking.
- Stoof de (gereinigde/gewassen) spinazie.
- Maak de bechamelsaus: smelt het bereidingsvet, roer de bloem erdoor en voeg geleidelijk de melk toe.
- Breng aan de kook en roer de saus glad.
- Zet de pan van het vuur! Meng de gemalen kaas onder de bechamelsaus.
- Voeg de hamblokjes toe en kruid naar smaak met peper/zout en nootmuskaat.
- Meng de macaroni met de saus.
- Bestrijk een ovenschotel met een beetje olie of bereidingsvet.
- Leg in de schotel een laag macaroni, dan een laag spinazie en ten slotte nog een laag macaroni.
- Bestrooi met paneermeel en laat het geheel kleuren onder de grill. Zo krijg je een mooi korstje.
- Smakelijk!